Veel bedrijven niet klaar voor de AVG (nieuwe privacywet)

Op 25 mei zijn de nieuwe privacyregels van kracht, veel bedrijven zijn er echter nog niet klaar voor. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) treed dan in werking, in Europees verband bekend onder de Engelse afkorting GDPR. Overtreding kan leiden tot boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro, of 4% van de jaaromzet indien dit hoger is.

Zeker de helft haalt deadline niet

Exacte cijfers over hoeveel bedrijven problemen hebben met de AVG heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet. Maar uit recente enquêtes van onderzoeksbureau Crowd Research Partners, adviesbedrijf IDC en brancheorganisatie voor data- en marketingbedrijven DDMA komt hetzelfde: ruim de helft van de bedrijven heeft de zaken nog niet op orde. Het pakket privacyregels geldt voor nagenoeg alle organisaties.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is onverbiddelijk over de deadline van 25 mei: „Dat is een harde datum. De AP houdt toezicht op naleving van de AVG en zal zo nodig handhaven. We kunnen én mogen er niet voor kiezen om het handhaven van de AVG uit te stellen”, aldus een woordvoerder.

Bron: NRC.nl

Meer weten over de AVG?

Als onafhankelijk IT specialist voor het notariaat is Independent IT het beste aanspreekpunt om u te helpen! Kijk op onze AVG/GDPR pagina’s of vraag naar onze AVG specialisten op telefoonnummer 085 – 487 21 55p 25 mei